Een dag uit de agenda van Marion

Vandaag heb ik dagdienst, wat inhoudt dat ik om 7:30 start bij de woning. Ik werk vandaag samen met welzijnsassistente José. Mijn collega Susan die slaapdienst heeft gehad vertelt ons kort de bijzonderheden van gisteren en vertrekt dan naar huis. Zodra ik de rapportage van de afgelopen dagen heb doorgenomen kan de dag beginnen. 
Binnen de woonvoorziening zijn enkele cliënten die moeite hebben met het zelfstandig starten van hun dag. Deze cliënten ondersteunen we door ze te controleren in de ochtend. Lukt het met opstaan? Wat heb je op de planning vandaag en wat heb je nodig om dit voor elkaar te krijgen? Vandaag heeft cliënt P (LVB, bekend met borderline problematiek) het niet makkelijk. Ze heeft besloten dat het niet haar dag is en geeft aan niet op te willen staan. P wordt boos als ik bij haar op de kamer ben en heeft het gevoel dat ik haar wensen niet respecteer. Na een gesprekje kan P ervaren dat ik bij haar ben om haar te herinneren aan haar eigen plannen en lukt het haar om in beweging te komen. 
 
Eén voor één druppelen bewoners, waaronder P, binnen in de beide woonkamers om te ontbijten. De een heeft hele verhalen te vertellen, de ander kost het zelfs moeite om goedemorgen te zeggen. Alles is prima.
Om 8:45 kijk ik hoe het gaat met bewoonster W (diagnose: autisme), samen met haar heb ik namelijk een afspraak bij haar psychologe. W ondervindt veel last van dwanghandelingen, deze spelen met name op als ze spanningen ervaart. Haar psychologe helpt ons om de lijnen uit te zetten van behandeling naar begeleiding. Hoe kunnen we de theorie toepassen in de praktijk? Bijzonder nuttig; als we begrijpen wat er gebeurt is het makkelijker om richtlijnen te beschrijven en haar hiermee in de praktijk te ondersteunen. Een samenwerking die erg prettig verloopt, waardoor het regelmatig voorkomt dat we kunnen lachen tijdens onze bijeenkomst. 
Als ik terug kom bij de woning geeft José aan dat bewoner F gevraagd heeft of ik ruimte in mijn agenda heb om met hem in gesprek te gaan. F (diagnose: autisme) kent veel donkere dagen en soms helpt het om te vertellen waar hij last van heeft. Dit vraagt vooral een luisterend oor van mijn kant. Af en toe doe ik een poging om een situatie vanuit een ander daglicht te bekijken of een situatie iets te nuanceren. In de hoop dat het iets lichter voelt na afloop van het gesprek. 
 
Na dit gesprek ga ik een half uurtje aan de slag achter de laptop om de aantekeningen uit te werken van het gesprek met W en de psychologe. We hebben nieuwe afspraken gemaakt en deze deel ik per e-mail en middels de rapportage met mijn collega’s zodat we één lijn kunnen trekken samen. 
 
Het is alweer tijd voor de lunch inmiddels, op beide woningen heeft José de tafel gedekt. We hebben nog macaronisalade over van gisteren dus deze eten we lekker op met de aanwezige bewoners. 
Veel tijd om aan tafel te zitten en te kletsen met de mensen is er echter niet. 
Vanmiddag heb ik namelijk een afspraak met de jobcoach van cliënt K (LVB en tevens bekend met een stoornis uit het autisme spectrum). Sinds kort heeft K geen dagbestedingsplek meer, zelf heeft hij besloten dat hij zich wil gaan richten op betaald werk. Met behulp van een jobcoach en ondersteuning van het UWV lukt het om bij een werkgever aan de slag te zijn. Door te overleggen samen, proberen we de informatie zo eenduidig mogelijk te krijgen om op die manier de rust en stabiliteit voor K zoveel mogelijk te waarborgen. We bekijken met z’n drieën; waar loopt hij tegen aan? Wat is lastig en wat gaat juist heel goed? Na dit overleg mag ik nog even op de werkplek van K kijken en zie ik en stralende medewerker die keihard zijn best doet.
 
Als ik terug kom bij de woning is het 14:40 uur, ik heb nog 20 minuten om te rapporteren wat ik vandaag heb gezien en gehoord voordat mijn collega’s van de avonddienst en slaapdienst komen. Samen met José informeer ik mijn collega’s over de dingen die uitzonderlijk waren vandaag en welke zaken vanavond nog de aandacht wensen. Het was een dag met veel afwisseling en fijne gesprekken waardoor ik voldaan naar huis mag gaan om 15:30 uur.